1. Ostropest ("Milk thistle") ~ Ostropest plamisty jest pomocny przy wielu dolegliwościach, w tym schorzeniach wątroby, problemach trawiennych, migrenach i kamicy żółciowej.
Wspomaga detoksykację wątroby
Chroni komórki wątroby przed uszkodzeniami
Łagodzi skutki uboczne przyjmowania wielu leków
Zapobiega marskości wątroby
Leczy stłuszczenie wątroby, wirusowe zapalenie wątroby, alkoholową chorobę wątroby.
Wspomaga trawienie
Pomaga przy wzdęciach, zgadze, braku łaknienia
Działa lekko przeczyszczająco
Migreny Łagodzi objawy migreny, Przeciwdziała chorobie lokomocyjnej.
Kamica żółciowa Zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych.
Inne zastosowania Leczy osteoporozę, Profilaktyka rozpadu erytrocytów, Łagodzi objawy endometriozy, Reguluje czas krwawienia miesiączkowego, Wspomaga terapię łuszczycy i trądziku.
Ostropest plamisty zawiera sylimarynę, która ma silne działanie antyoksydacyjne, detoksykujące, antynowotworowe i przeciwzapalne. ~ Ziółko które piłam dzisiaj na śniadanie....
2. Głóg (Crataegus) znany jest ze swojego dobroczynnego wpływu na serce i układ krążenia. Jest rośliną cenioną od bardzo dawna i opisany został w kilku farmakopeach Europy Zachodniej. Kwiatostan głogu wraz z otaczającymi go liśćmi stosowany był w medycynie ludowej Europy i Azji. Jego działanie rozkurczowe wykorzystywano w przypadku astmy, osłabienia pracy serca i arytmii oraz w celu poprawy przepływu krwi przez naczynia krwionośne. Tradycyjna Medycyna Chińska również stosuje głóg dla poprawy krążenia, a ponadto w celu pobudzenia soków trawiennych i usprawnienia pracy przewodu pokarmowego.
Głóg zawdzięcza swoje prozdrowotne działanie przede wszystkim obecności przeciwutleniaczy.
Pozytywnie wpływają na pracę serca – przyczyniają się do jego lepszego ukrwienia i dotlenienia oraz wspomagają i regulują jego skurcze.
Wspierają prawidłowe krążenie krwi poprzez rozkurczowy wpływ na naczynia krwionośne.
Pozytywnie wpływają na strukturę i kondycję naczyń krwionośnych poprzez działanie antyoksydacyjne. Hamują agregację płytek krwi i zapobiegają ich przyczepianiu się do ścian naczyń.
Zwiększają ukrwienie mózgu.
Pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego.
Beta-sitosterol zawarty w kwiatach pomaga uregulować poziom cholesterolu całkowitego we krwi i przyczynia się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL.
Substancje czynne głogu wpływają pozytywnie na układ nerwowy i łagodnie uspokajają.
Głóg kwitnie wiosną, zazwyczaj w maju i czerwcu, a owoce zbiera się jesienią, w sierpniu lub wrześniu. Kwiaty zbiera się podczas kwitnienia i suszy, a owoce zbiera się, gdy są w pełni dojrzałe.
Szczegóły:
Kwiaty: Zbierają się na początku kwitnienia, w maju i czerwcu.
Owoce: Zbierają się jesienią, gdy są dojrzałe, zazwyczaj w sierpniu lub wrześniu.
Suszenie: Kwiaty i owoce suszy się w przewiewnym miejscu lub w piekarniku w niskiej temperaturze."
3. Liść Melisy - Folium Melissae otrzymywany jest z melisy lekarskiej - Melissa officinalis Linne, z rodziny jasnotowatych - Lamiaceae (wargowych - Labiatae). Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego i Czarnego. Surowiec stanowią liście i ulistnione szczyty pędów, zebrane przed kwitnieniem, wysuszone w temperaturze nie wyższej niż 35 stopni Celsjusza. Należy do ziół aromatycznych - Aromatica i olejkowych. Olejek melisowy jest bardzo drogim surowcem otrzymywanym przez destylację świeżego surowca parą wodną. Niestety dostępny w handlu olejek melisowy w przeważającej ilości pochodzi z werbeny cytrynowej i trawki cytrynowej lub mieszaniny tych olejków.
Melisa świeża i sucha jest pita w postaci naparu jako środek wyciszający, odprężający i zapobiegający zaburzeniom trawiennym. Olejek jest składnikiem leków przeciwko opryszczce. Napar dodawany jest do kąpieli przeciwstresowych. Melisa to doskonały składnik aromatyczny i smakowy (z nuta cytrusową) wódek, nalewek, likierów, win ziołowych. Używana jest również w cukiernictwie (cukierki, herbatniki), perfumerii i kosmetyce. Świeża i suszona melisa dodawana jest do rosołu, ryb, sosów, sałatek warzywnych i owocowych, napojów orzeźwiających, drobiu, owoców morza, często wraz z kolendrą, miętą, czy rozmarynem. Jest dobrym dodatkiem do grzybów, zup owocowych, potraw mlecznych, cielęciny i twarożków ziołowych.
Melisę można zbierać przez cały sezon, ale najlepszym czasem na zbiory są miesiące letnie, od czerwca do września. Najlepszy moment to czas przed kwitnieniem, gdy liście są najbardziej aromatyczne i zawierają najwięcej cennych olejków eterycznych."
Komentarze
Prześlij komentarz